Väderleken i New York gör den till en åretruntdestination, mycket populär för oss Svenskar. New york är den mest folkrika staden i USA med åttamiljoner invånare. Det är också en av de mest välbesökta städerna i världen och över 40 miljoner turister reser årligen till New York. Det är en storstad som har något för alla. New York är känd som staden som aldrig sover, så den som tycker om nöjen, nattliv och att prova på nya spännande maträtter kommer att få en härlig upplevelse i New York. Det är en mångkulturell stad och i princip alla folkgrupper i världen är representerade.

New Yorks klimat

New York har ett tempererat klimat, vilket innebär varma till heta och ofta fuktiga somrar och kalla vintrar. Det är landmassorna i väster, svala luftmassor från norr, varma och fuktiga luftmassor från syd samt kalla och fuktiga luftmassor från Nordatlanten som påverkar klimatet. New Yorks klimat påminner en hel del om vårt svenska klimat, fast sommarmånaderna är betydligt varmare och vintern är kortare och svalare. Regn och snö är inte ovanligt i New York.

Sommar och vinter i New York

Vädret New York

Under sommaren ligger medeltemperaturerna i New York kring 28 grader dagtid och omkring 20 grader på natten. Man kan också notera högre temperaturer på dagtid, kring 32 grader är inte ovanligt. Den högsta temperaturen som uppmätts i New York var 41 grader år 1936. Under vintern håller sig temperaturen kring noll grader. I genomsnitt är det 55 dygn per år med temperaturer under nollstrecket. Den lägsta temperaturen som uppmätts var 1934 då det var minus 24 grader i New York. New York har omkring 234 soliga dagar per år och 96 dagar med nederbörd per år. Nederbörden är relativt jämnt fördelad över årets alla månader och den årliga nederbörden är ungefär 1180 millimeter med i genomsnitt 57 centimeter snö per vintersäsong.

New York höst och vår

Under våren och hösten har New York ett milt klimat med låg luftfuktighet. Precis som i Sverige så är höst och vår ganska ombytliga månader. I april pendlar temperaturen mellan 7 till 16 grader. Antalet soldagar brukar vara åtta, medan det faller nederbörd under i snitt elva av månadens dagar. Våren är dock kortare än i Sverige, från det att man börjar ana solen och värmen så går det väldigt snabbt till riktig sommarvärme i New York. Hösten är något senare än i Sverige. Under september kan det vara 20 grader varmt, men det kan också blåsa och regna. I stort sett som det svenska höstvädret alltså.

När ska man resa till New York?

New York kan man resa till året om. Det beror förstås vad du vill göra i landet men hösten anses av många vara den bästa tiden för att besöka New York. Då är det fortfarande varmt, men det är lagom varmt för att man ska orka upptäcka staden och alla dess sevärdheter. Staden är dessutom otroligt vacker i höstskrud, med Central Park fylld av höstlöv i orange, gult och rött. Vill du åka och shoppa eller upptäcka staden så är därför hösten eller våren bäst. Under sommaren kan det vara lite för varmt i New York.

Typiskt för New York

USA:s största stad New York är ett väldigt populärt resmål för oss svenskar. Klimatet är likt det svenska, men annars är det inte mycket som påminner om Sverige. Staden som aldrig sover har precis allting. Frihetsgudinnan är ett av New Yorks största kännetecken, men det finns även många andra sevärdheter som Ground Zero, Times Square, Chinatown, Central Garden, Central Park och Little Italy. Risken för jordbävningar och andra naturkatastrofer är mycket liten i New York. Orkaner och tropiska stormar når heller aldrig New Yorks breddgrader.

Tags: , ,

Comments are closed.