Värdret i Rhodos bjuder på värme nästintill åretrunt och passar bra som resmål både vår, sommar och höst. Rhodos är en grekisk ö som tillhör ögruppen Tolvöarna, där den är den sydöstligaste och största ön. Ön är ungefär lika stor som Öland. Den är 79 kilometer lång och 38 kilometer bred, formad som en spjutspets. Den största staden på ön är Rhodos som ligger på öns nordliga spets. Inlandet är bergigt och täckt av tall och cypress. På ön odlas också vindruvor, grönsaker och oliver. Rhodos har upplevt ett flertal allvarliga jordbävningar. Den senaste jordbävningen skedde 2008.

Rhodos – Temperaturer, årstider och klimat

Vädret Rhodos

Rhodos har ett skönt klimat året om, men det är ändå en viss skillnad mellan årstiderna. Januari och februari är de kallaste månaderna och januari är också den regnigaste månaden. Från slutet av mars till slutet av juni är det ett varmt och behagligt klimat på Rhodos. Ön grönskar, men det har inte hunnit bli så varmt i vattnet ännu. Under juli och augusti är det högsäsong på ön, men då brukar det ofta vara värmebölja. Solen skiner 11-12 timmar om dagen. Riktigt olidligt varmt blir det dock inte tack vare meltemin som är en nordvästvind som skänker svalka, framförallt på västkusten. Bästa klimatet är det under september till november. Då är dagstemperaturen cirka 22 grader och temperaturen på nätterna cirka 14 grader samt 18-19 grader i vattnet. Solen skiner 300 dagar av årets 365 dagar.

När ska man åka till Rhodos?

Runt en miljon turister kommer till Rhodos varje år och det är framförallt sol och bad som lockar dem. Turistsäsongen på Rhodos varar mellan april och oktober. Slutet av säsongen, september till oktober är den bästa tiden att åka eftersom det då fortfarande är väldigt varmt, både i luften och i vattnet, men det är inte lika brännande hett som under sommaren. Dessutom slipper man mycket av turisthetsen som kan vara under sommarmånaderna. Greker och italienare semestrar i Rhodos under juli och augusti och då brukar det mesta vara fullbokat. Den som vill ha lugn och ro och en avkopplande semester bör därför åka under hösten. Vill man ha fart, fläkt, Medelhavsvärme och party så bör man däremot åka mitt i sommaren.

Turistattraktioner

Turism är Rhodos största näringsgren. De flesta turister kommer till ön för att sola och bada. Öns gyllene stränder, kristallklara vatten och soliga dagar lockar mängder av turister, allt från barnfamiljer till partysugna ungdomar. Tre av de mest välkända stränderna är

  • Kallithea Bay,
  • Faliraki och
  • Ixia.

Östsidan av ön har generellt sett de bästa stränderna. Stränderna på västkusten är förvisso långa, men blåsiga.

Många turister vill också ta del av Rhodos historia. Välbesökta historiska platser är bland andra Akropolis i Lindos, Akropolis på Rhodos, Apollontemplet, Guvenörens palats, Rhodos gamla stad med den medeltida ringmuren samt de gamla städerna Lalysos och Kameiros. Kolossen på Rhodos (en staty över solguden Helios) fanns tidigare på ön, men den förstördes av en jordbävning 226 f.Kr. Kolossen tillhör världens sju underverk. Idag finns det inget kvar av statyn.

Mellan juli och september samlas tusentals fjärilar i Fjärilsdalen för att söka svalka och fuktighet. Årligen kommer fler än 600 000 turister till ön för att uppleva denna unika naturuppvisning.

Tags: , ,

Comments are closed.