Kanarieöarnas väder & klimat med det soliga, jämna och behagliga klimatet gör den till ett av de mest populära resmålen för svenskarna. Det lagom varma vädret på Kanarieöarna gör den till en utmärkt sol & bad destination. Kanarieöarna är en spansk ögrupp som ligger i Atlanten, strax utanför Afrikas nordvästra kust. Ögruppen består av sju större öar: Teneriffa, Gran Canaria, La Palma, Lanzarote, La Gomera, Fuerteventura och El Hierro, samt sex mindre öar. Kanarieöarna är populära resmål året om, mycket p.g.a Kanarieöarnas utmärkta väder, eftersom öarnas geografiska läge och passadvindarna gör att klimatet är milt och fuktigt.
Kanarieöarnas klimat
Kanarieöarna har ett behagligt och vårlikt klimat under hela året. Temperaturerna är jämna med ett årligt medeltal på 22 grader. Den årliga medeltemperaturen i vattnet håller sig mellan 18 och 23 grader. Det är alltid varmt på Kanarieöarna, men det är inte obehagligt hett. Dygnets medeltemperatur överstiger inte 25 grader på sommaren men understiger inte heller

Väder Las Palmas de Gran Canaria

19 grader under vintern. Luftfuktigheten håller sig mellan 55 och 65 procent, vilket är idealt för människokroppen – inte för torrt och inte för fuktigt. Kanarieörarnas unika klimat beror på det geografiska läget och de vindar och strömmar som finns runt öarna.

Kanarieöarna sommar och vinter

Kanarieöarnas klimat är väldigt stabilt året om. Det är en liten skillnad i temperaturen mellan de olika årstiderna. Även mellan dag och natt skiljer det sig ytterst lite i temperatur. På vintrarna blåser det varma vindar från ekvatorn och samtidigt kommer varmt vatten till öarna från Golf-strömmen. Mellan november och januari inträffar en lätt regnperiod. Under denna period är också dygnets medeltemperatur kallast. Under vintern på Kanarieöarna är det omkring 19-20 grader varmt i luften och 18-20 grader i vattnet. På sommaren håller sig dygnets medeltemperatur kring 25 grader och temperaturen hindras från att stiga allt för högt på grund av den fräscha vinden från nordöst. Vattentemperaturen håller sig kring 24 grader och påverkas av strömmen från Mexikanska viken.

Höst och vår

Kanarieöarnas väder under hösten är fortfarande varmt och behagligt fram tills regnperioden startar i november. Att åka under hösten är något som passar många svenskar eftersom man då kommer ifrån den svenska regniga och kalla hösten. På Kanarieöarna är det fortfarande varmt både i luften och vattnet och man slipper den värsta trängseln under turistsäsongen på högsommaren. Redan i februari börjar våren komma till Kanarieöarna och vädret blir återigen torrare och varmare. Under våren hålls en hel del karnevaler och festivaler på öarna.

När ska man åka till Kanarieöarna?

Till Kanarieöarna kan man åka året om eftersom det alltid är varmt på öarna och temperaturen är jämn. Det är något kyligare och regnigare under vintern än under den varma och torra sommaren, men i regel är det soligt och varmt året om.

Typiskt för Kanarieöarna

Kanarieöarna är den plats i Europa som har flest timmar dagsljus med över 3000 soltimmar per år. Såväl forskare som klimatexperter har gjort studier på Kanarieöarnas klimat och det anses vara ett av de allra bästa klimaten i världen. Inte helt oväntat är det många som reser till och även flyttar till Kanarieöarna för att njuta av klimatet. Redan under 1950-talet började hälsoturismen att dyka upp med turister som kom från olika delar av Europa för att vila upp sig och bota diverse sjukdomar.

Än idag är hälsoresor till Kanarieöarna populära. Det finns många sjukdomar där värme gör gott och därför åker många som lider av exempelvis reumatism, allergi och psoriasis till Kanarieöarna för rekreation. Man anser att klimatet på Kanarieöarna är den mest hälsosamma i världen eftersom det har en unik kombination av bra nivå av både värme och fuktighet. Förr i tiden kallades Kanarieöarna för de Lyckosamma öarna på grund av dess ideala och unika klimat.

Tags: , ,

Comments are closed.