Gran Canaria väder ger dig överlägset bra väder året om och närheten gör ön till ett av Svenskarnas favoritresmål! Gran  Canaria ingår i den spanska ögruppen Kanarieöarna som ligger i Atlanten. Det är den tredje största ön i ögruppen. Ön ligger sydöst om Teneriffa och väster om Fuerteventura. Gran Canaria är en cirkelformad vulkanö och arkipelag som har en diameter på 50 kilometer. Ön är uppdelad i två delar.

Den nordöstra delen har stora nivåskillnader, vulkaniska formationer och kratar efter vulkanutbrott samt gamla formationer av sediment som har samlats på land. Den sydvästra delen är den äldsta delen av ön och är också den del som har högst altitud (meter över havet).

De flesta turister besöker den södra delen av ön, där också de flesta stränderna finns. Gran Canaria vädret lockar naturligtvis många sol och badälskare. Den norra delen av ön har en lägre medeltemperatur, mer regn och betydligt mer grönska. Den södra delen är varmare, har fler soltimmar och nästan ingen vegetation. Östkusten är platt med många stränder och västkusten är mer kuperad och bergig.

Gran Canaria väder – Årstider och klimat

Väder Las Palmas de Gran Canaria

Gran Canaria är känt som ön som har världens bästa och jämnaste klimat. Det är ingen slump att ön är bland de mest populära resmålen bland svenskar. Grand Canaria väder är nästintill oslagbart. Anledningen till det härliga klimatet är de fuktiga och milda passadvindarna som kommer från högtrycksområdet vid Azorerna. Väder Gran Canaria har inte heller olidligt varma somrar som många andra turistorter just eftersom sommaren mildras av passadvindarna.  Gran Canaria har ett stabilt klimat och fenomen som extrema stormar eller orkaner är mycket sällsynta. Medeltemperaturen är 24 grader på dagtid. Temperaturen i vattnet brukar vara kring 18 grader under vintern och går upp till 23 grader på sommaren.

När ska man åka till Gran Canaria?

Vädret på Gran Canaria gör destinationen till ett året om resmål,solen bor där hela året..De flesta väljer att åka till Gran Canaria under vintern, men det beror inte på att klimatet på Gran Canaria är bättre då än under sommaren. Snarare har det att göra med att man gärna vill fly det svenska vinterklimatet.  Engelsmän och tyskar väljer faktiskt oftare att åka till Kanarieöarna under sommaren än om vintern, eftersom solen skiner och molnen och regnet lyser med sin frånvaro. Det är inte heller någon klibbig och svettig Medelhavsvärme, utan ett varmt, milt och behagligt klimat. Gran Canaria har 340 soldagar om året och temperaturen ligger mellan 21 och 29 grader året om.

Turistattraktioner & tips

Gran Canaria passar lika bra för barnfamiljen som för det festsugna partygänget och det soltörstande golfspelande pensionärsparet. Öns största turistattraktion är stränderna. De flesta besöker Gran Canaria för att sola och bada, men vattensporter och utomhussporter är också populära aktiviteter och dessa kan utföras året om tack vare det behagliga klimatet. Likaså är golf en stor sport i Gran Canaria. De största turistorterna är

  • San Agustin,
  • Playa del Inglés och
  • Maspalomas.

Maspalomas sanddyner är ett ökenområde som fått sin sand från Sahara. Under sommaren har man Fiesta-säsong på Gran Canaria. Då hålls folkkulturen vid liv och kanariska folkvisor, musik och danser fyller stränder, gator och torg.

Tags: , , , ,

Comments are closed.