Barcelonas väder varierar en del med årstiderna men har järmför med det svenska vädret en mycket behagligare genomsnitts temperatur vilket gör den till en intressant resedestination även under höst och vår.

Barcelona är Spaniens näst största stad. Den ligger i nordöstra Spanien, vid Kataloniens kust, mellan floderna Llobregat och Besòs mynningar, 16 mil söder om franska gränsen. Staden är omgiven av naturliga barriärer på alla sidor. I syd-öst finns Medelhavet och i nord-väst finns Collserolabergen, 512 meter över havet. Staden ligger på en svagt sluttande platå som sedan övergår i berg.

Barcelonas årstider temperaturer & klimat

Väder Las Palmas de Gran Canaria

Barcelona har ett medelhavsklimat, vilket innebär milda vintrar och heta, torra somrar. Den lägsta medeltemperaturen är i december och februari medan den högsta medeltemperaturen är i juli och augusti. Trenden går mot en allt varmare årsmedeltemperatur. Under dagarna kan temperaturen variera 6 till 10 grader. Snö faller sällan i Barcelona, i snitt endast var fjärde eller var femte år. När det blåser kommer vinden för det mesta från havet och in över land, medan vindar från norr är mer sällsynt. Några gånger per år möts kallare och varmare vindar från öst respektive väst, vilket ger upphov till orkanvindar. Man har uppmätt över 50 sekundmeter.

När ska man besöka Barcelona?

Barcelona väder ger goda solchanser året runt. Högsäsongen varar mellan juli och september. Då är det extra varmt med en medeltemperatur på uppåt 28 grader dagtid. Temperaturer på upp till 31 grader är inte heller ovanligt. Staden har många soltimmar och härlig värme, men närheten till kusten gör ändå att det kan fläkta skönt. Barcelona lämpar sig alltså även utmärkt för en höst resa eller weekend då det är relativt varmt ända till oktober.

De kallaste månaderna är december till februari. Då är det en dagstemperatur på 13-14 grader, men det kan sjunka ner till 4-5 grader om nätterna. De månader som har mest nederbörd är september till november. Den bästa tiden att åka till Barcelona är enligt många under hösten och våren. Då är det inte klibbigt hett utan en skön och behaglig värme. Man orkar då se och uppleva stadens alla sevärdheter samtidigt som man ändå kan njuta av solens värme och härligt varma bad. Man slipper då också högsäsongen då det är som mest turister.

Turistattraktioner

År 2007 var Barcelona Europas fjärde mest besökta stad avseende internationell turism. Fler än 7 miljoner turister besöker årligen staden. I staden finns mycket att se och uppleva. Stadens främsta turistattraktion är den ofullbordade basilikan Sagrada Família. Kataloniens nationalmuseum, Museu Nacional d´Art de Catalunya, är också välbesökt och Font Magica de Montjuïc är en fantastisk show där man kombinerar ljud, ljus och vatten.

En annan sevärdhet är Museu d´Història de la Ciutat som är byggt kring en arkeologisk utgrävning av den romerska staden Barcino. I övrigt är Barcelona känt för sina många vackra byggnader, exempelvis de gotiska byggnaderna runt de trånga, mörka gatorna i stadskärnan. Det finns något för alla smaker i Barcelona, oavsett om man är intresserad av historia, shopping, mat, kultur, sport eller sol och bad.

Tags: , , ,

Comments are closed.